dimarts, 10 d’abril del 2012

Privilegiats

A l’ institut, a l'assignatura d'història, sovint m'imaginava els esdeveniments extraordinaris que havien succeït al llarg dels temps. Afigurava com devia ser la vida en altres èpoques. Devia ser fascinant, pensava. Veia els homes i dones contemporanis de moments convulsos com a protagonistes de la Història. I en certa manera tenia enveja dels que van viure la Revolució Francesa, el Crack del 29 o la Guerra Civil. Perquè no m'ha tocat cap episodi interessant a mi, pensava?

Recordo com el llibre de text acabava amb un capítol feixuc i gens emocionant. Explicava la creació i desenvolupament de la Unió Europea: un capítol avorrit comparat amb els esdeveniments excitants que havien tingut lloc anteriorment. Quina pena, pensava, amb la quantitat de moments vibrants que hi ha hagut al llarg de la història i m'ha tocat viure aquest, en el que no passa res. Fixa't quin moment més mediocre si el més important que passa és que uns buròcrates signen tractats a Maastricht i fan unions aranzelàries.

Ara, en canvi, es evident que tornem estar immersos en temps d'acció. Potser vivim temps difícils, però no podem negar que estem presenciant una transformació desbocada del nostre món. Ho vivim en directe i en primera persona. 11S, Afganistan, Iraq, Síria. Crisi econòmica, crisi del deute, crisi social. El procés. Auge de Xina, jihadisme internacional, xarxes socials. I més.

Em reconforta pensar que algun nen del futur, en una futura època de plàcida prosperitat, llegeixi com el món embogia a principis del segle XXI i senti certa enveja.
En aquest sentit, ves per on, som uns privilegiats.

2 comentaris:

  1. Diuen que la història l'escriuen els qui han guanyat la guerra. Però es que a més, aquells que l'han guanyat la saben escriure molt be...

    Sempre m'he preguntat si es podria escriure la història des de les narracions de les persones que més l'estan patint en el present. Creieu que als joves estudiants d'història de l'ESO els agradaria viure en el nostre món, si llegissin la història contada des d'altres punts de vista?

    ResponElimina
  2. Exactament. Quan penses que t'agradaria viure a l'antiga Roma, penses que en ser un patrici, no un esclau. Quan penses en l'Edat Mitjana, no et veus com a serf sino com a senyor feudal. La història escrita pels vençuts i els oprimits és una pel·licula diferent, més trista.

    ResponElimina